perjantai 6. maaliskuuta 2015

Kilpailutus päättynyt - Lakka-Kivitalot valittu toimittajaksi

Kivitalotoimittaja valittu


Sopimus on allekirjoitettu Lakka-Kivitalojen ja edustajansa Petri Leivosen kanssa. Myyntivaihe on sujunut mallikkaasti Petrin kanssa (ja uskomme tietenkin, että homma etenee yhtä hyvin myös toimitusvaiheessa...). Useampi istunto ja useampi tarjouksen päivitys takana ja homma siis vihdoin pulkassa sen yhden ison rakennusprojektin tekijän - eli kivitalotoimittajan kanssa.

Toimituksen sisältö pääpiirteittäin:

-       Perustukset, anturamuotit

-       Valuharkot, kellarin maanpaineseinät EMH-400 ja yläkerta EKO+400 -harkoilla, väliseinät sekä kantavat seinät harkoista

-       Ovet ja ikkunat

-       Välipohjat, kattorakenteet ja vesikatteet (ontelolaatat, kattotuolit, eristeet, kattotiilet)

-       Hormielementit

Muutoksia sisältöön teimme lähinnä sälekaihtimien lisäämisinä ikkunoihin ja valettujen portaiden poistona tarjouksesta (haluamme kevyemmän puurakenteisen porrasrakenteen). Pieniä säätöjä ja tarkistuksia löytyi kyllä useita, kun väänsimme tarjouksia vertailukelpoisiksi... Vielä tänään sopimuksenteon yhteydessä vielä hieman autotallin oven värejä säädeltiin :)

Valintaan vaikutti aika moni asia, aina toimittajan uskottavuudesta myyjän aktiivisuuteen sekä tuotteiden tekniset ominaisuudet. Viimeisellä kierroksella oli mukana jo aiemmin mainitut Lakka-Kivitalot ja Lammi-Kivitalot. Viimeisen tarjousvertailun osalta päätös tehtiin näiden kahden välillä käytännössä enää puhtaasti hintatekijöistä johtuen. Hieman mietimme, onko Lammin tunnettu "mittatarkkuus" tai joku muu tekijä sellainen, että kalliimmasta hinnasta huolimatta olisi tarjous kallistunut heidän suuntaansa. Käytännön eroja ammattilaisia haastattelemalla ei löytynyt, joten päätös oli sitten loppujen lopuksi aika helppo. Tarjoukset eivät olleet täysin yksi-yhteen vertailtavissa, mutta vastaavalta mestarin avustuksella teimme vertailuhinnat arvioiden tarjousten eroja mahdollisimman todellisten kustannusten kautta. Valitun Lakka-Kivitalojen vertailuhinta jää (tämä ero ei siis suoraan tarjoushintoja vertailemalla, jossa tosin Lakka oli myös edullisempi) jopa 10% pienemmäksi tarjouskisassa hopealle jääneeseen verrattuna. Kustannus oli sen verran merkittävä, että päädyimme Lakan tuotteeseen ja toimitukseen. Homman edettyä yritän päivittää miten hyvin tämä kustannusten arviointi piti paikkaansa.

Kilpailutuksen aikajana pähkinänkuoressa


Syksy 2013: aloimme kartoittaa toimittajia ja ensimmäiset yhteydenotot ja tontilla käynnit. Aloitimme puurunkoisten talojen toimittajista ja ulkokuoren osalta aika nopeasti muotoutui ajatuksissamme rapattu ulkopinta.

Talvi 2013-2014: useampia puurunkoisten tarjouksia ja toteamus, ettei vertailukelpoista hintaa ja sisältöä oikein saa aikaan. Osa tarjoajista tippui jo pois, koska mallistosta ei oikein löytynyt rinnetalo- tai kellarilliseen ratkaisuun soveltuvaa. Homma seis, ja päätös, että arkkitehti piirtäköön talon, jonka jälkeen kilpailutus uudelleen käyntiin.

Kevät 2014: arkkitehdin kanssa kuvien piirtämistä. Päätös ottaa mukaan kivitalotoimittajat, koska kellarin ollessa jo valmiiksi kivestä hintaero voisi jäädä budjettiimme sopivaksi.

Kesä 2014: kilpailutus uudelleen käyntiin. Noin 10 puurunkoisen ja 10 kivitalon toimittajaa kohdattiin tarjouspyyntöjen kera. Alkuun kivitalotoimittajilta pyydettiin myös kellarin osalta tarjous, eli puurunkoista ei oltu hylätty ratkaisuna vielä.

Syksy 2014: loputtomalta tuntuvia tarjousesittelyjä ja tarjousten päivityksiä. Toimittajia alkaa tippumaan pois, joillain paketti ei soveltunut arkkitehdin piirustuksiin alkuunkaan, osa tuntui myyvän jotain muuta. Puurunkoisten toimittajien joukosta pisimmälle etenivät Sami-Talot ja Plania-Talot. Kivitalotoimittajien tarjoukset alkoivat kuitenkin kiinnostaa syksyllä, koska hintaero toimituksen osalta alkoi tosiaan näyttää siltä, että saadaan rakentaminen sopimaan kokonaisbudjettiimme

Talvi 2014-2015: kilpailutus eteni siten, että toimijat vähenivät ja pikkuhiljaa jäljellä olivat Lakka ja Lammi. Joitain yhteydenottoja muilta kivitalo- ja puutalotoimittajilta, mutta osa ei vaivautunut enää jättämään päivitettyä tarjousta ja osa ei suunnannäytöstä huolimatta saanut hintaa kohdilleen. Tästä homma eteni lopulta Lakka-Kivitalojen valintaan kivitalotoimittajaksi, vesikattovalmiilla toimituksella

Matkan varrella kilpailutuksessa kivitalojen osalta oli mukana noin 10 yritystä, materiaalit vaihtelivat siporex-, kevytsoraharkko-, valuharkko- sekä myös betonielementtitoimitusten välillä. Tarjouspyynnössämme rajasimme sisällön koskemaan ns. vesikattovalmiutta, jossa työ aloitetaan sorapatjalta, eli maansiirtotöiden jälkeen. Melko nopeasti erottuivat "jyvät akanoista". Joku tarjouspyynnön kohteista ei enää vaivautunut vastaamaan tarjoukseen (ilmeisesti joillain kauppa käy näinä aikoina) ja osa erottui huomattavasti kalliimmilla hinnoilla. Lopputuloksena hylätyt toimittajien tarjoukset olivat 15-20% hinnakkaampia kuin hyväksytty tarjous. Betonielementtitalosta saatu tarjous oli toimitukseltaan huomattavasti kalliimpi, mutta tarkempaa laskelmaa emme kuitenkaan tehneet (eroa olisi tietenkin kaventanut pienempi tontilla tehtävä työmäärä), koska emme sitten kuitenkaan innostuneet betonielementistä materiaalina.
 
Aikaa kului siis noin puolitoista vuotta. Meillä tilanne oli, että tontti ostettiin keväällä 2013 ja rakennuslupa oli luvattu vasta kevääksi 2015, joten kiirettä ei ollut. Aika kyllä kului nopeasti, eli aikaa on hyvä varata reilusti. Lopulta saimme tosin rakennusluvan jo 2014 puolella, ja nyt onkin sitten oikeastaan kiire jo toimitusten kanssa... Maatyöt vauhdissa ja sopimuskin jo luonnosteltu urakkaporukan kanssa, joka on lähtökuopissa aloittamaan anturan valut ja kivien kasaamisen seinän muotoon - työt alkavat heti, kun Lakan kuorma saapuu tontille!

(ps. Lakka-kivitalojen Leivosen Petristä vielä tällainen ensirakentajien huomio, siis sen lisäksi, että Petri jaksoi meidän välillä varmasti loputtomilta tuntuvia kysymyksiä ja muutoksia tarjoukseen - kysymykseemme "mitä tässä nyt vielä pitäisi huomioida?" vastaus: "muistakaa, että teette taloprojektistanne mukavan ja kivan" jotenkin lämmitti. Ohjetta yritetään noudattaa myös niinä stressiä enemmän aiheuttavina aikoina...)

(pps. tämä(kään) postaus ei ole maksettu mainos)

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä rohkaisevasta kirjoituksesta. Olemme jo pidempään yrittäneet kartoittaa meidän tulevaa kotia. Puutalojen valmistajat olemme käyneet läpi tuloksetta. Kivitalojen valikoimaa selatessa meille tuli ajatus betonielementeistä rakentamiseen. Harkkorakentaminen kävi aluksi myös minulla mielessä mutta parempi puoliskoni sai minut betonielementeistä rakentamiseen innostumaan. Ajatus on jo sen verran pitkällä, että täytyisi pohjapiirustukset laatia arkkitehdin luona ja tämän jälkeen urakoitsija löytää sekä toki kivitalon tärkeimmät rakenteet eli betonielementit.

    VastaaPoista